Narkotika, våpen og legemidler hører sammen. Hvorfor det ? Jo, disse bransjene er de mest kyniske bransjene i verden. Dette er folk som gladelig lar afrikanske, og andre barn dø for å øke egen fortjeneste. Nå klager ambassadørene fra USA (Benson K. Whitney ), Storbritannia (Mariot Leslie) og Sveits (Kurt Hoechner) på at norske politikere oppfordrer til å bruke kopimedisin. Kopimedisin er legemidler hvor patentet har gått ut og det er fritt frem for alle å produsere det, og til å selge det for en rimeligere penge. Legemiddelindustrien, som bruker milliarder av kroner hvert år på å utvikle legemidler vil selvfølgelig beholde en større del av kaka, også etter at patentet har gått ut. Det er bare det at vi ikke unner dem en større del av kaka. De ikke bare bruker milliarder på utvikling, de tjener enda flere milliarder på salg i den tiden hvor legemidlet er patentert. Og de tjener mange nok milliarder, vi syns ikke synd på dem, de har ikke noe problem med inntjening på de årene det er patentert, de noen av de rikeste selskapene i verden.
Og nå har de altså lobbet ambassadørene fra USA (Benson K. Whitney ), Storbritannia (Mariot Leslie) og Sveits (Kurt Hoechner) som går til Aftenposten og sutrer. Og tilfeldigvis sutrer de samtidig. Her har legemiddelbransjen vært ute å samordnet sutringen. Legemiddelbransjen bruker alle metoder, de holder tilbake forskningsresultater som ikke fremstiller legemidlene positivt, jukser med forskningsresultater, de betaler leger for å skrive ut den dyreste medisinen, de bruker enorme summer på villedende reklame i land hvor reklame ikke blir kontrolert og de driver en enorm lobbyvirksomhet over hele verden. Hei, ambassadører, det er lov til å tenke selv.
Hvorfor skulle vi bry oss om sutringen deres ? Det er ikke tilfeldig at det er akkurat disse landene, og disse ambassadørene som klager, de som har mest, klager mest. (sånn som undertegnede:). Jo, vi skal bry oss om sutringen til ambassadørene på den måten at vi blåser en lang mars i at GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Pfizer, Roche, Vixorid Rhinopharma, Nycomed Pharma, Bristol-Myers Squibb, Eli Lily, Fujisawa, Schering-plough, Merck & Co (MSD for Merck, Sharp and Dohme), Sandoz, Weifa m.fl. taper penger på kopimedisin.
Og legemiddelbransjen leier inn reklamebyråer og andre PR/konsulentselskaper for vaske bort lort og fjerne et fortjent frynsete rykte. Pfizer har brukt McCann og Geelmuyden.Kiese i et forsøk på å innynde seg hos menigmann. Her er det sånn at retorikk blir brukt unyansert. Ikke særlig tillitsvekkende.
Her er McCann sine egne ord om kampanjen:
McCann
Myteknusing
Pfizer
Denne annonsekampanjen tar et grundig oppgjør med folks fordommer mot legemiddelbransjen. Annonsene preges av lange og gjennomarbeidede tekster som argumenterer retorisk for et til dels upopulært syn. Gjennom å spre kunnskap håper vi å demme opp for den negative omtalen legemiddelbransjen blir utsatt for. Hensikten er å demonstrere at Pfizer er en del av løsningen – ikke en del av problemet.
En annonsetest gjennomført av Aftenposten viser at kampanjen har blitt godt mottatt av avisens lesere. Respondentene synes annonsen er både interessant, original og nyttig. Kampanjen er utarbeidet i samarbeid med Geelmuyden.Kiese.
Leser i Aftenposten at Astra Zeneca og Glaxo Smith Kline har en omsetning i Norge på ca 800 mill. kroner. De betaler ikke skatt i Norge da de driver med transfer pricing.
http://e24.no/naeringsliv/article1690672.ece
– Så dyr som mulig
Grossisten Alliance UniChem og legemiddelfirmaet UCB Pharma inngikk i 2003 en avtale om å holde prisene på medisiner så «høyt som mulig». Slik fikk grossist og apotek mer penger fra staten.
Det er tilfellet i denne avtalen om allergimedisinen Zyrtec. Det kan vel knapt sies å være konkurranse i et marked, der selger og kjøper går sammen om å øke prisen.
Jo høyere pris, dess mer statlig refusjon får legemiddelgrossistene og deres apotekkjeder. Og jo mer øker statens og pasientens utgifter til medisiner.
Legemiddelfirmaene ble motfakturert for mer eller mindre fiktive tjenester eller «finansiell støtte», viser en granskingsrapport som Aftenposten har omtalt.
I avtalen mellom Alliance UniChem og UCB Pharma fra 2003 heter det:
«Leverandøren forplikter seg til å legge til rette for at de myndighetsbestemte prisene, maksimal AIP og maksimal AUP, holdes så høyt som mulig for avtalevarene.»
Avtalen mellom Alliance og UCB Pharma fremstår imidlertid som en ren rabattavtale. Og mye tyder på at det er nettopp rabattavtalene som har vært konkurranseelementet når legemiddelfirmaene har kjempet for å slippe til hos et fåtall mektige grossister.
Ifølge den hemmeligstemplede granskingen som Aftenposten omtalte mandag, er kryssubsidiering en annen type skjult og ulovlig rabatt som benyttes av grossistene. Det skjer på den måten at man holder prisen høy på legemidler som gir statlig refusjon, mens man dumper prisen på eller leverer gratis legemidler uten refusjon.
I avtalen mellom Alliance og UCB Pharma, heter det:
«Leverandører gir også 7 % gratisvarer av reseptfri Zyrtec».
http://e24.no/naeringsliv/article1684590.ece
Mistenkes for stort prisjuks på medisin
Ved å rapportere for høy pris på medisin kan de tre grossistene Apokjeden, Norsk Medisinaldepot og Alliance UniChem ha lurt staten for minst 100 millioner kroner.
Jukset skal ha skjedd ved at de Apokjeden, Norsk Medisinaldepot og Alliance UniChem har operert med to priser på blå resept-medisiner de har kjøpt inn fra legemiddelfirmaer:
* En høy pris som de har rapportert til staten som grunnlag for refusjon.
* En lavere pris som er den de faktisk har betalt legemiddelfirmaene for medisinene.
Dermed har apotekene, som er eid av grossistene, fått for mye refundert fra staten.
å omfattende er prisjukset at Staten må gå til erstatningssøksmål mot legemiddelgrossistene, anbefaler advokat og tidligere nestleder i Økokrim Erling Grimstad i en granskningsrapport.
Så mye som én milliard kroner kan Apokjeden, Norsk Medisinaldepot og Alliance UniChem ha trikset til seg, anslår advokat Erling Grimstad i den hemmeligstemplet granskningsrapporten. Men i forvaltningen opereres det med betydelig lavere anslag.
Uansett dreier det seg om betydelige millionbeløp, som staten trolig kunne spart i legemiddelkostnader.
Det er staten som betaler brorparten av reseptbelagte legemidler her i landet. Derfor er det staten som får svi for slik triksing. Men også pasientenes egenandel øker med prisen på legemidlet, inntil et visst tak.
Apokjeden, Norsk Medisinaldepot og Alliance UniChem er ikke til å stole på. Apokjeden, Norsk Medisinaldepot og Alliance UniChem fortjener en mektig smekk over fingrene.
Svindlerne Norsk Medisinaldepot er i hardt vær:
Direktør Håvard Selby Ebbestad i legemiddelgiganten Pfizer nektet å bli med på grossisten Norsk Medisinaldepots rabattordning. De mente den var ulovlig.
Pfizer-direktør Håvard Selby Ebbestad sendte da et brev til Norsk Medisinaldepots konsernsjef Arne Øverby.
I brevet kommer det blant annet frem at Norsk Medisinaldepot, som eies av det tyske storkonsernet Celesio AG, har foreslått følgende:
* Pfizer skal utbetale rabatten til Norsk Medisinaldepot i utlandet.
* Det skal forhandles nettopris på produkter, for deretter å konvertere beløpet til en bruttopris, for så å utbetale differansen som fiktivt tjenestekjøp.
* De fremforhandlede rabattene utbetales direkte til apotekene som eies av Norsk Medisinaldepot.
* Det foretas en kryssubsidiering ved at rabattdelen på kopimedisinene utbetales ved å øke grossistmarginen på annet sortiment.
Til tross for krass kritikk av Norsk Medisinaldepot i brevet fra 2003, er Pfizer-direktøren svært forsiktig i sine kommentarer til saken i dag.
– Jeg har ingen ytterligere kommentarer ut over det som kommer frem i brevet til Norsk Medisinaldepot. Dette ble sendt for å begrunne hvorfor vi brøt forhandlingene med Norsk Medisinaldepot, sier Ebbestad. Jeg har ingen ytterligere kommentarer. Vi har et godt samarbeid med Norsk Medisinaldepot, sier Ebbestad.
http://www.abcnyheter.no/node/43577
Svindyre kopimedisiner i Norge.
Kopimedisiner er i gjennomsnitt to til tre ganger så dyre i Norge som i Sverige. Enkelte medisiner koster fem ganger så mye her hjemme.
Det framgår av en evaluering fra Statens legemiddelverk fra 2006. Neglesoppmedisinen Terbinafin koster for eksempel 1.022 kroner på apotek i Norge. For samme medisin må Söta Bror ut med 207 kroner.
Mens forbrukerne har måttet finne seg i små prisendringer, har nemlig grossistleddet kunnet innkassere en kraftig avanse etter at det nye prissystemet ble innført.
Legemiddelverket mener grossistene har en avanse på så mye som 400-500 prosent på flere av medisinene. Det til tross for at utsalgsprisen i apotekene er halvert.
Innkjøpsdirektør Jostein Løberg i Apokjeden sier de selger originalmedisiner med tap, og at avansen på legemidler er blant de laveste i hele Europa.
– Generelt tror jeg ikke at de går med tap på originallegemidler, og det har de heller ikke dokumentert overfor oss. Hvorfor etablerer de 200 nye apotek, hvis det er så dårlig business, spør seksjonssjef Tor Frostelid som har ansvaret for apotekøkonomi i Statens Legemiddelverk.
Stikker av med prisgevinst
Et nytt prissystem skulle sikre forbrukerne billigere medisiner. Men store deler av gevinsten fra legemiddelprodusentenes priskutt havner i grossistenes lommer.
* Fortjenesten på kopimedisiner er skyhøy i Norge.
* Kjedeapotekene konkurrerer ikke seg imellom. De tar ut det maksimale de har lov til å ta for varen.
Savner konkurranse.- Med ny apoteklov og grossister som eier apotek, har vi skapt sterke aktører med stor forhandlingsmakt. Det er en utfordring å lage systemer som kan komme folketrygden og pasienten til gode, sier seksjonssjef Tor Frostelid i Statens legemiddelverk. Han mener trinnpris har hjulpet et stykke på vei, men langt fra nok.
Ved å pumpe opp prisen på medisin kan de tre storgrossistene Apokjeden, Norsk Medisinaldepot og Alliance Unichem i 2003 og 2004 ha lurt staten for minst 100 millioner kroner, viser en hemmeligstemplet granskingsrapport.
Jukset skal ha skjedd ved at grossistene har operert med to priser på kopimedisiner på blå resept, som de har kjøpt inn fra legemiddelprodusenter: En høy pris som er rapportert til staten som grunnlag for refusjon, og en lavere pris som er den de faktisk har betalt for medisinene.
Toprissystemet skal være kamuflert ved at grossistene motfakturerer legemiddelfirmaene for markedsstøtte, sponsing og fiktive tjenester. På den måten får de tilbakebetalt en rabatt. Skjulte rabatter er i strid med loven.
Så omfattende er prisjukset at staten må gå til søksmål mot legemiddelgrossistene, anbefaler tidligere Økokrim-nestleder Erling Grimstad i granskingsrapporten.