Oljefondet er verens største fond, verdt over 1000 milliarder kroner.
Oljefondet ville ikke ha gått ut av lyssky og lugubre verdensomspennende megafirmaer uten sterkt press gjennom media og av pressgrupper som Fremtiden i våre hender, Bellona og andre såkalt politisk korrekte organisasjoner og enkeltpersoner. Dette viser jo at forvalterne som er ansatt i oljefondet ikke har skrupler, hverken når det gjelder moral eller etikk, og politikeren dilter etter. Disse forvalterne som forøvrig er den norske stats best betalte ansatte(noe de forsåvidt bør være siden de har ansvaret for 1000 milliarder kroner), de bør snarest øves opp i empati, det er lov til å tenke på andre selv om man har det bra selv.
Det er ikke småtteri endel av de store multinasjonale firmaene har på rullebladet, vi snakker om barnearbeid, utnyttelse av mennesker i fattige land, mineproduksjon, lokal forurensing i stor skala, atombombeproduksjon, brudd på menneskerettigheter o.s.v. o.s.v. , kan fortsette i det uendelige. Det er bare et parti som ikke vil legge restriksjoner på hva Norge skal investere i og som vil at Norge skal kunne støtte opp om de nevnte herligheter, gjett hvilket. Det er lett å gjette hvilket parti, ikke sant ? men hvorfor de mener det, det klarer jeg ikke å gjette.
Alternativ til oljefondet ? Leste et sted om en som ville vi skulle bruke penger på turistnæringen i Norge, f.eks. hogge ut en 2469 meter stor penis av Galdhøpiggen. Den hadde ihvertfall jeg reist langt for å se. Ellers så har jeg endel Nigeriabrev liggende som vistnok skal gi god avkastning. Forslag til alternative investeringsobjekter mottas med takk.
+ =
Spørs vel om en penis vil veie opp for inntektene fra oljefondet samme hvor stor den er…
http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/04/07/497138.html
Gjentatte ganger har Finansdepartementet gitt inntrykk av at det er ryddet opp i Oljefondets portefølje. Både landmineprodusenter og klasevåpenselskaper skal være luket ut.
Men nå viser en ny gjennomgang Dagbladet har foretatt, at det fortsatt er investert betydelige midler i de omstridte våpnene. Dagbladet fant 81 millioner kroner i et klasevåpenselskap, og hele 300 millioner i en landmineprodusent.
Klasevåpenselskapet som ikke er ryddet ut av Oljefondets portefølje, er den tyske våpengiganten Rheinmetall.
Oljefondet eier obligasjoner i dette selskapet for 81 028 000 kroner, ifølge årsrapporten over Norges Banks kapitalforvaltning.Landmineprodusenten er det amerikanske selskapet Textron. Her er 137 205 000 kroner plassert i aksjer, mens hele 168 902 000 kroner av Ola og Kari Nordmanns framtidige pensjonspenger er plassert i Textrons obligasjoner.
Det store belgiske bank- og forsikringsselskapet KBC ekskluderte i 2006 både Rheinmetall og Textron fra sine investeringslister.
På forespørsel fra Dagbladet opplyser KBC årsaken: Textron lager antipersonellminer og Rheinmetall er involvert i produksjon av klasevåpen.
Krever salg
Rheinmetall er det samme selskapet som tidligere har levert klasevåpen til det norske Forsvaret.
Til Norge solgte Rheinmetall klasevåpen av samme type som den israelske hæren brukte i Libanon sist sommer, med store sivile lidelser som resultat.
Det hun derimot kan si noe om, er Textron.- Vi gjorde en vurdering av Textron i 2005. De er involvert i et system som kalles Spider og i et som heter IMS. Minene i disse våpensystemene skal aktiveres av en soldat, ikke når et offer tråkker inn i det.
Svartelistet i Belgia
Den belgiske storbanken KBC har tydeligvis satt andre og strengere standarder for definisjonen av hva slags landminer som er ålreite, og hvilke som ikke er det, enn det Oljefondet har.
KBC har nå trukket seg ut av hele 17 selskaper som produserer klasevåpen. Av disse er det bare Rheinmetall som Oljefondet fortsatt er investert i.