Foto: Pixabay

Utbruddet av coronaviruset har skapt kaos verden rundt, og flere land har valgt å stenge sine dører til kinesiske statsborgere. Men også sportsverdenen får smake på konsekvensene av den herjende sykdommen ettersom flere sportsarrangementer, inkludert formel 1 som skulle foregå i Shanghai i mars i år, nå risikerer å bli kansellert. 

Fordi coronaviruset fortsetter å spre seg med voldsom fart, og tallet på antall døde har passert 1000, har frykten for videre spredning ført til at arrangørene av formel 1 VM har blitt enige om at at det ikke vil være en god idé å gjennomføre arrangementet. 

Foto: Pixabay

Det internasjonale bilsportforbundet (FIA) bekreftet at de har akseptert en forespørsel fra Kinas regjering om å utsette Shanghai-løpet inntil videre. Men på grunn av en god del formel 1-løp på VM-kalenderen i 2020, kan det å få plass til Kinas Grand Prix senere i år kanskje føre med seg vanskeligheter. I år ser det ut til at Mercedes er en klar favoritt ifølge formel 1 odds på bet365, med 1.36 i odds for at de vinner igjen denne sesongen. Like etter kommer Ferrari med 4.33 i odds, og til sist Red Bull med en odds på 5.00. Sportsingeniøren Mattia Binotto viser likevel optimisme til den nye Ferrari SF1000 som han føler har en mulighet til å “vippe Mercedes av tronen” i år. 

Ferrari endte på andreplassen i konstruktør-VM i fjor, og hadde 235 poeng opp mot Mercedes, så det blir spennende å se hvordan den opptrer i år og om Binottos optimisme ikke ender i fortvilelse.  

Flere sportsarrangementer settes på vent 

Det er ikke kun formel 1 som utsettes som følge av kaoset. Flere andre sportsarrangementer har måttet bli satt på vent, og årets XGames er blant dem. Ekstremsport-eventet som skulle foregå i Kina på slutten av februar i Chongli-distriktet – bare et par hundre mil fra Wuhan som nå er kjent som episenteret av viruset – sies det at skal finne sted senere på året istedenfor.

Sportspersonligheter har i fortvilelse måttet endre planene sine, mens noen av dem sitter fast i Kina. Tidligere norske OL og VM-medaljevinner, Anita Moen, sitter for tiden i isolasjon i et fjellområde i Kina. Den tidligere langrennsløperen hadde planlagt å reise videre til Beijing, men har måttet avvente reisen på grunn av de strenge forholdene som har fulgt virusutbruddet. Moen forklarer at det er mer enn nok av mat og legehjelp i området hun befinner seg i og at hun knapt hadde lagt merke til viruset om det ikke hadde vært for at kravene til hygiene i Kina nå har blitt strengere. Sent i januar ble det gitt beskjed om at det kinesiske vintermesterskapet skulle utsettes til et senere tidspunkt, og nå venter Moen kun på å få reise hjem til Norge igjen. 

Den britiske artisten Stormzy har også, ifølge britiske aviser, tatt forholdsregler til situasjonen i Kina og valgt å utsette konsertene som skulle holdes i Kina i mars som en del av verdensturneen hans. 

Det er ikke kjent når eller hvordan viruset vil bli satt under kontroll, men tydelige endringer merkes nå globalt. Og selv om fremtiden til de nå kansellerte sportsarrangementene fortsatt er uklar, ser en del sportspersonligheter, samt organisasjoner, på fremtiden til arrangementene med optimisme.