Stillesitting er en av de vanligste årsakene til smerter i rygg og nakke. Vi sitter foran datamaskinen på jobb og setter oss rett ned i sofaen når vi kommer hjem. Anspenthet, hodepine og smerter i rygg, skuldre og nakke er vanlige tegn på at du har sittet for mye. Smerter i rygg og nakke er en av de vanligste årsakene til sykemeldinger i Norge. Dersom du ikke gjør noe med det kan du ende opp med andre plager lenger fram i tid.

Så hva kan du gjøre selv?

Det er heldigvis mye du kan gjøre selv for å forebygge langvarige smerter i rygg og nakke. Gå turer, reis deg og gjør enkle øvelser som å strekke ut armer, rygg og skuldre, ta trappa i stedet for heisen og tren jevnlig. Gå gjerne en kort tur i lunsjen. Dersom du ikke allerede har det, spør arbeidsgiveren din om å skaffe hev- og senk-pulter, slik at du kan variere mellom å sitte og stå mens du jobber. Du kan også prøve å sitte høyere opp eller bruke krakker uten rygg, slik at du bøyer ryggen annerledes. Massasje kan også hjelpe, men det viktigste er at du aldri sitter for lenge av gangen og holder deg aktiv.

Smertene forsvinner ikke, hva skal jeg gjøre?

Dersom smertene ikke går bort av seg selv ved aktivitet bør du kontakte helsepersonell som er eksperter på behandling av rygg- og nakkesmerter. Det finnes mange klinikker utenfor fastlegeordningen som kan hjelpe deg. Klinikk for alle har blant annet kiropraktorer og fysioterapeuter og de tilbyr ulike behandlinger, de kan også gi deg time på dagen, mer om det her. Husk at medisinsk behandling ikke trenger å være nødvendig hvis du tar tak i problemet så tidlig som mulig.