Gjeld kan være vanskelig å kvitte seg med. Du kan muligens forhandle med de du skylder penger, slik at du lettere kan betale. Les her hvordan du gjør det. Husk på at mange lånegivere tenker kun grådig profitt, ikke på at du skal klare deg. Verstinger som Santander er ikke bare enkle å ha med å gjøre ved forhandlinger om forbrukslån.

Gjeld: Få overblikket

Er gjelden din uoverkommelig eller har du tatt opp flere lån enn du kan betale tilbake? Da er det kanskje en god idé å gjenforhandle avtalene, og få vurdert hvordan du best mulig betaler gjelden din tilbake.

Overblikk over økonomien din er viktig. Og det kan du få, hvis du lager et budsjett og en oversikt over gjelden din. Først når du vet hvor mange penger, du skylder vekk, og hva du kan betale tilbake, kan du begynne å forhandle med kreditorene dine – de du skylder penger.

Kreditorer vil ofte være interessert i å få en del av de pengene du skylder dem i stedet for ikke noe. Hvis du vurderer at du ikke kan betale i det hele tatt bør du som minimum fortelle kreditorene dine om din økonomiske situasjon, du kan dermed unngå en masse unødvendige brev fra kreditorene.

Slik forhandler du en avtale om gjeld
Forhandler du med kreditorene dine, skal du huske å ta utgangspunkt i budsjettet ditt. Målet ditt bør være å lage noen realistiske avtaler og et budsjett du kan holde. Utover å redusere gjelden din kan et mål i seg selv også være å unngå at gjelden din øker.

Avtaler kan alltid erstattes av et ny, og dere kan for eksempel avtale å sette ned avdragene, lage rentestopp eller slette en del av gjelden. Du kan også foreslå å fjerne purregebyrer eller kostnader til inkasso.

Forhandler du en ny avtale med de du skylder penger bør du huske å få avtalen skriftlig og lese den igjennom, før du signerer.

Husk at forhandlinger ikke er en garanti for at den annen parten vil gå med til avtalen.

Tenk deg om når du forhandler
Avdrag som ikke engang dekker rentene er sjelden en god idé. Forsøk alltid å inngå avtaler hvor gjelden blir avviklet innen en realistisk periode.
Sier en kreditor nei, betyr det ikke at de andre sier nei. Kan du ikke finne en samlet løsning med alle kreditorene dine kan du forhandle med dem enkeltvis. Hvis du får redusert antallet kreditorer kan det gi deg bedre overblikk over økonomien din og mer ro i hverdagen.

Slik forhandler du gjeld – to viktige punkt

  1. Overblikk over økonomien din
    Det er viktig at du har et overblikk over din økonomiske situasjon, før du begynner å forhandle. Lag et budsjett og finn ut hvem du skylder penger og hvor store beløpene er.
  2. Ta alltid kontakt til de du skylder penger
    Det er alltid en god idé å ta initiativ og vise at du er villig til å finne en løsning. Det finnes mange former for avtaler. Prøv å lage en avtale som passer økonomien din og budsjettet ditt. Det er ikke noen vits i å lage en avtale som du ikke kan overholde.